Rozé és Siller borok
Tovább a rozé és siller kínálatunkhoz..
A rozé és siller borok fogyasztását általában 8-12 C° között ajánljuk.
A rozé és a siller csakúgy, mint a vörösbor, kékszőlőből készül. Túlnyomó többsége reduktív bor. Nagyon könnyű, élénk savakkal rendelkezik. Illatában és zamatában felfedezhetőek a málna, eper, esetleg déli gyümölcsös, vagy cseresznye jegyei. Potenciáljuk maximum 1-1,5 év.
Rozé bor:
Amikor a kékszőlőt nem hagyják a héján ázni préselés előtt, így nem áznak ki belőle az erősebb ízanyagok és a színanyagok. A rozé boroknál gyakran felfedezhető természetes, vagy hozzáadott széndioxid is, amely az illat és ízanyagokról gondoskodik a borban. Jellegében közelebb áll a fehér borokhoz, mint a vörösborokhoz.
Siller bor
A siller szó egy színárnyalatot jelent. Ezt a sötét rózsaszín árnyalatot úgy kapjuk meg, hogy a kékszőlőt néhány napig áztatjuk a héján.
A siller borok ízvilágban közelebb állnak a vörösborokhoz, mivel valamennyi ideig együtt erjednek a törköllyel, de lényegesen lágyabb ízük.
Kóstolásnál hasonló poharat adunk, mint a fehérborokhoz, de ennek szája kifele szélesedik, mint ha egy tulipán formája.
Érdekesség:
Nyelvünk alakja egy háromszöget képez. Elől érzünk édes, nyelvünk alatt és peremén savanyú, külső nyelvszélen sós ízeket, hátul pedig a keserű, fűszeres ízeket.
Ezért a pohár méretének jelentős szerepe van abban, hogy a megfelelő ízeket érezzük. Egy standard vizespohárból maximum két íz érződik. A savé és az alkoholé.
A rozé és siller borokat többnyire a következő ételek fogyasztása mellé ajánljuk:
|
![]() |