Home » Vörösborok

Vörösborok

Bella szőlészet és pincészet Felsőnyék

Tovább a vörösbor kínálatunkhoz..

A vörösborok fogyasztását fajtától és típustól függően általában 15-18 C° között ajánljuk.

A vörösborokat kék szőlőből készítjük. Szüret után hagyjuk héján ázni, így kiáznak belőle az erősebb szín és ízanyagok.

Íze, színe, jellege és teste függ a fajta, a szőlő adott évi minősége, a bor készítési és tárolási módjától.

Gyakran megesik, hogy a még jobb minőség elérése érdekében a különböző vörösbor fajtákat házasítják is. Ez azt jelenti, hogy a különböző fajtákat különböző arányban vegyítik, hogy azok előnyeit optimálisan ki tudják használni. Így lesz esetleg egyszerre még színesebb, illatosabb, gyümölcsösebb a vörösbor.

vörös bor

Kóstolásnál öblösebb poharakba töltjük.

Érdekesség:

A borospohár pörgetése által az alkohol párolgását meggyorsítjuk, ami által különböző illatanyagok és aromák is a levegőbe jutnak.

Ha a poharat megdöntjük és a vörösbor színe jól megállapíthatóvá válik, akkor következtetni lehet a bor korára.

  • Amely esetben rubintvörös, illetve lilás árnyalatokat látunk, a bor még fiatal.
  • Narancssárgás árnyalatok esetén a bor már korosabb.

Vörös borokat többnyire a következő ételek fogyasztása mellé ajánljuk:

Könnyű vörösborok:

  • Olaszos, húsos-paradicsomos ételek
  • Barna húsú szárnyasok
  • Könnyű pörköltek
  • Halászléhez
  • Húsos levesekhez
  • Babos ételekhez
  • Húsos rakott ételekéhez
  • Disznótoroshoz
Testes vörösborok:

  • Marhából készült ételek
  • Vadhúsból készült ételek
  • Hátszínhez, bélszínhez
  • Nehéz pörköltekhez
  • Erős fűszerezésű ételekhez
  • Kékpenészes sajtokhoz
  • Camamberthez

Tovább a vörösbor kínálatunkhoz..

.