Home » Rozé és Siller borok

Rozé és Siller borok

Rozé Bella Felsőnyék szőlészet pincészet borászat

Tovább a rozé és siller kínálatunkhoz..

A rozé és siller borok fogyasztását általában 8-12 C° között ajánljuk.

A rozé és a siller csakúgy, mint a vörösbor, kékszőlőből készül. Túlnyomó többsége reduktív bor. Nagyon könnyű, élénk savakkal rendelkezik. Illatában és zamatában felfedezhetőek a málna, eper, esetleg déli gyümölcsös, vagy cseresznye jegyei. Potenciáljuk maximum 1-1,5 év.

Rozé bor:

Amikor a kékszőlőt nem hagyják a héján ázni préselés előtt, így nem áznak ki belőle az erősebb ízanyagok és a színanyagok. A rozé boroknál gyakran felfedezhető természetes, vagy hozzáadott széndioxid is, amely az illat és ízanyagokról gondoskodik a borban. Jellegében közelebb áll a fehér borokhoz, mint a  vörösborokhoz.

Siller bor

A siller szó egy színárnyalatot jelent. Ezt a sötét rózsaszín árnyalatot úgy kapjuk meg, hogy a kékszőlőt néhány napig áztatjuk a héján.

A siller borok ízvilágban közelebb állnak a vörösborokhoz, mivel valamennyi ideig együtt erjednek a törköllyel, de lényegesen lágyabb ízük.

rosé bor

Kóstolásnál hasonló poharat adunk, mint a fehérborokhoz, de ennek szája kifele szélesedik, mint ha egy tulipán formája.

Érdekesség:

Nyelvünk alakja egy háromszöget képez. Elől érzünk édes, nyelvünk alatt és peremén savanyú, külső nyelvszélen sós ízeket, hátul pedig a keserű, fűszeres ízeket.

Ezért a pohár méretének jelentős szerepe van abban, hogy a megfelelő ízeket érezzük. Egy standard vizespohárból maximum két íz érződik. A savé és az alkoholé.

A rozé és siller borokat többnyire a következő ételek fogyasztása mellé ajánljuk:

  • Főtt-párolt sertéshúsokhoz
  • Hideg sültekhez
  • Felvágottakhoz
  • Zöldség- és krémlevesekhez
  • Kecskesajthoz
  • Barna húsú halakhoz (ponty)
  • Csigából készült ételekhez
  • Szamócához

Tovább a rozé és siller kínálatunkhoz..

.