Vörösborok
Tovább a vörösbor kínálatunkhoz..
A vörösborok fogyasztását fajtától és típustól függően általában 15-18 C° között ajánljuk.
A vörösborokat kék szőlőből készítjük. Szüret után hagyjuk héján ázni, így kiáznak belőle az erősebb szín és ízanyagok.
Íze, színe, jellege és teste függ a fajta, a szőlő adott évi minősége, a bor készítési és tárolási módjától.
Gyakran megesik, hogy a még jobb minőség elérése érdekében a különböző vörösbor fajtákat házasítják is. Ez azt jelenti, hogy a különböző fajtákat különböző arányban vegyítik, hogy azok előnyeit optimálisan ki tudják használni. Így lesz esetleg egyszerre még színesebb, illatosabb, gyümölcsösebb a vörösbor.
Kóstolásnál öblösebb poharakba töltjük.
Érdekesség:
A borospohár pörgetése által az alkohol párolgását meggyorsítjuk, ami által különböző illatanyagok és aromák is a levegőbe jutnak.
Ha a poharat megdöntjük és a vörösbor színe jól megállapíthatóvá válik, akkor következtetni lehet a bor korára.
- Amely esetben rubintvörös, illetve lilás árnyalatokat látunk, a bor még fiatal.
- Narancssárgás árnyalatok esetén a bor már korosabb.
Vörös borokat többnyire a következő ételek fogyasztása mellé ajánljuk:
Könnyű vörösborok:
|
![]() |
Testes vörösborok:
|
![]() |